De Vrolijke Viervoeters!

Opvoeding.

Wandelen Zonder Trekken!

Ook trekken aan de riem is gedrag dat, in de ogen van de hond, succesvol is. Immers een hond trekt alleen maar omdat hij zo snel mogelijk (sneller dan de baas) ergens naar toe wil.

En vaak werk dat! We noemen het daarom zelf belonend gedrag. 
Het gedrag is dus in de ogen van de hond succesvol en daarom belonend.  

Veel mensen proberen het trekken aan de riem af te leren door de hond wanneer hij trekt een flinke ruk aan de lijn te geven.
Meestal werkt dit niet, of maar voor heel even.

Dit komt omdat voor veel honden de beloning van het trekken zwaarder weegt dan de correctie van de baas, of omdat voor veel honden niet duidelijk is waarom ze precies gecorrigeerd worden.
Veel honden denken dat je met de correctie aangeeft dat de hond niet die kant uit mag lopen.

Tot hun verbazing loopt de baas direct na de correctie toch weer door!?

Bij sommige honden werk het zelfs averechts: door de correcties wordt de hond opgejut en gaat nog harden trekken.
Beter kun je de hond het trekken aan de riem afleren, door er voor te zorgen dat de hond hiermee niet langer zijn doel bereikt.

Het trekken moet voor de hond een averechts effect hebben in plaats van dat het nog langer zelfbelonend werkt.  

Je moet daartoe het volgende doen (het beste met een lijn van minimaal 1.80 cm lang) :

Lijn de hond aan. Geef geen commando wanneer je gaat lopen.
Het moet immers een automatisme worden voor de hond om niet te trekken aan de riem en om de baas in de gaten te houden.  
Hij moet leren om dit altijd en uit zich zelf te doen, dus zonder dat er om gevraagd wordt. 

Wanneer er een aantal passen zijn gelopen en de aandacht van de hond bij de baas is (en natuurlijk de lijn slap hangt), dan beloont je de hond b.v met iets lekkers (natuurlijk geen hele kluif maar een brokje is voldoende). Gebruik eventueel de stem om de hond aan te moedige en zijn aandacht op de baas te richten.   

Wanneer de hond eenmaal begrepen heeft wat de bedoeling is kan dit (het belonen met een brokje) wel weer worden afgebouwd. Zodra de hond trekt aan de riem, sta dan gelijk stil! Trekken mag immers niet langer succesvol zijn!

Het resultaat van trekken moet worden dat de hond niet verder meer vooruit komt in plaats van dat hij nog sneller door kan lopen. Wacht dan af totdat de hond er zelf voor zorgt (in het begin wellicht bij toeval) dat de lijn weer slap hangt.

Zodra de lijn slap hangt, Belonen!!! 

Beloon op die momenten, dat de hond zo goed mogelijk na je zin loopt (binnen de grenzen van de hond natuurlijk). Dit betekend bij een hond die normaal gesproken heftig aan de riem trekt, in het begin beloont voor b.v. iedere pas dat hij niet trekt.

Maar wanneer de hond niet zo de neiging tot trekken heeft, dan stel de eisen wat hoger en beloont b.v. alleen wanneer de hond niet alleen trekt maar ook nog eens netjes naast je loopt en de baas goed in de gaten houdt.

En hopelijk blijft hij dit goed gedrag volhouden, zoniet gewoon weer van voren af aan beginnen en net zolang volhouden totdat hij het snapt.

 

Alleen thuis blijven. 

Het is heel normaal en natuurlijk dat honden niet graag alleen zijn.
Een hond is een sociaal dier dat van oorsprong in groepen (roedels) leeft.
Wel kan door middel van training worden bereikt dat de hond het alleen zijn accepteert als een "normaal" onderdeel van zijn leven. 

Uitingen van verlatingsangst zijn onder meer vernielen, onzindelijk zijn en janken en blaffen wanneer de hond alleen thuis is.
Weet je niet zeker hoe de hond zich gedraagt wanneer hij alleen thuis is, dan kun je een keer een video-opname maken terwijl je weg bent.

Aan de hand van de opgenomen beelden en geluiden krijg je zo een indruk van het gedrag van de hond. 

Je kunt dit ook doen wanneer de hond zich "misdraagt" wanneer hij alleen is, maar je niet zeker weet of dit al dan niet met verlatingsangst te maken heeft. Aan de hand van de opgenomen beelden en geluiden kunt je dan wellicht vaststellen of de hond al dan niet een nerveuze indruk maakt.   

Afhankelijk van het karaktertype van de hond, zijn eerdere ervaringen in dit verband en nog een aantal zaken die later aan de orde zullen komen, is deze training een meer of minder gemakkelijke opgave.

Wanneer er sprake is van heftige stress bij de hond zodra die alleen thuis moet blijven, dan doe je er zondermeer verstandig aan om bij de training van de hond de hulp van een professionele gedragsbegeleider in te roepen.

 Gaat het om een hond die niet zo goed alleen kan zijn zonder dat er sprake is van veel stress, of gaat het om een puppy die je het alleen kunnen zijn wilt leren, dan kunt je de volgende trainingstips wellicht gebruiken: 

Geef de hond speelgoed dat speciaal bedoelt is om de hond zich in zijn eentje te laten vermaken, bijvoorbeeld een Kong.

Deze speeltjes kunt u vullen met lekkers, zodat de hond zich niet hoeft te vervelen. Door zich te concentreren op het bemachtigen van het lekkerst heeft hij minder de tijd om zich druk te maken over het feit dat het baasje weg is en hij helemaal alleen is. 

Wanneer de hond al zenuwachtig wordt als hij denkt dat het baasje straks weg kan gaan (b.v. wanneer je je sleutels pakt of je jas aan doet) doe dan regelmatig alsof je weg gaat zonder het echt te doen.
Trek je jas aan en pak de sleutelbos op, loop naar de voordeur en kom weer terug.

Door dit regelmatig te doen wordt de hond minder gevoelig op bepaalde signalen. Besteed vooral geen aandacht aan het gedrag van de hond tijdens dit soort oefeningen, hoe moeilijk dan ook.
 

Maak van het vertrek én van de thuiskomst geen "drama".
Hoe meer je zelf uitstraalt dat het volkomen normaal is om weg te gaan en weer terug te komen, hoe sneller de hond dit ook zal accepteren!

Het slechtste dat je kunt doen is de hond troostend toespreken als je weggaat. Je bevestigt daarmee immers dat het heel erg is voor hem!
Straf de hond nooit wanneer je bij thuiskomst vernielingen of de gevolgen van onzindelijkheid aantreft.

De hond kan de straf niet in verband brengen met wat hij heeft aangericht, maar zal de straf koppelen aan het feit dat het baasje thuiskomt en hij je wil begroeten!

De symptomen van verlatingsangst/stress verergeren zelfs vaak wanneer de hond naderhand gestraft wordt. Immers, alleen thuis blijven wordt voor de hond steeds stressvoller (gezien de verwachte straf bij thuiskomst van de baas).
Veel eigenaren denken dat hun hond wel degelijk weet dat hij "fout" is geweest maar dit is niet het geval!

Het feit dat hij mogelijk "kruiperig" doet wanneer je thuiskomt is een uiting van onzekerheid en het proberen te vermijden van straf door zich onderdanig te gedragen. Waarvóór hij (mogelijk) gestraft zal worden is de hond echter niet duidelijk!
Bedenk bovendien dat een hond die lijdt aan verlatingsangst niet vernielt of onzindelijk is om je te pesten, maar dat het uitingen zijn van een hoge mate van stress.

Gedragstherapie m.b.t. verlatingsangst kan zeer goed ondersteund worden met Bach Bloesem Remedies.

Bach Bloesem Remedies zijn natuurlijk, volkomen onschadelijk en zeer effectief gebleken! 

Benchtraining

Een bench, oftewel kamerkennel of hondenbox, is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld.
Hoewel een bench helaas niet echt goedkoop in aanschaf is, loont de aanschaf ervan vaak toch de moeite.

Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag bijvoorbeeld wanneer de hond alleen is. Het gebruik van de bench maakt een mand overbodig.

 Wat zijn nu de voordelen van het gebruik van een bench?

· De hond zal zich prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De bench is voor de hond een soort hol waarin hij veilig is, zoals honden in het wild ook een veilig hol hebben. De kans dat hij de hele buurt bij elkaar jankt is daarom ook een stuk kleiner!

· De hond krijgt de kans niet om "rottigheid" uit te halen terwijl je weg bent. Toch prettig natuurlijk wanneer je zeker weet dat de hond zich niet tegoed zal doen aan het bankstel of de vloerbedekking!

· Wanneer de hond nog niet (helemaal) zindelijk is, vergroot het gebruik van de bench de kans dat het toch "droog" blijft terwijl je weg bent (ook 's nachts!). Een hond zal namelijk zijn eigen hol niet graag bevuilen. Alleen in uiterste nood (en zo lang blijf je natuurlijk niet weg) zal de hond in zijn eigen bench plassen of poepen.

Niet alleen scheelt je dit een hoop dweilen; het is ook belangrijk dat het proces waarin het een gewoonte wordt om alleen buiten te plassen en te poepen niet te doorbreken.

Ideaal bij de zindelijkheidstraining van een puppy.
Voordat je de hond in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet je ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige, veilige, ligplaats gaat beschouwen.

Zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de bench leg je een deken of iets dergelijks, zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen.

Om de hond te wennen aan de bench geef je hem een lekkere kluif die hij in de bench op mag eten of een gevulde kong.

Het deurtje van de bench blijft open, maar als de hond zijn kluif of kong wil meenemen naar een andere plek breng hem dan rustig terug naar zijn nieuwe "plaats".

Dit houdt je een aantal dagen vol; iedere kluif of ander lekkers die de hond krijgt laat hem in de bench opeten.
Je kunt het beste pas doorgaan met de volgende stap wanneer de hond geen aanstalten meer maakt om zijn kluif mee te nemen naar een andere plek, maar rustig in de bench blijft liggen totdat hij is uitgekloven.

Is de hond eenmaal zover, dan ga je door met de volgende stap.
Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan breng je de hond rustig naar zijn bench.
Als de hond in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing) beloon je de hond door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. 

Wanneer de hond een mand, een ligbed of iets dergelijks had, maak het de hond dan gemakkelijker door deze (in elk geval voorlopig) weg te halen.

Past de mand of het ligbed in de bench, dan kun je die daarin natuurlijk goed gebruiken!
Wanneer de hond uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, breng hem, net zoals eerst met de kluif, weer rustig terug naar zijn plaats. 

Is de hond zover, dat hij zonder problemen in de bench wil liggen slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan sluit je als de hond gaat slapen voor een tijdje het deurtje. Je geeft hem hierbij de eerste keer weer een kluif of een Kong.
Ga nog niet weg, dat is pas de laatste stap.
Mocht de hond nu toch onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat je juist nu goed reageert.

Dat wil zeggen: zolang de hond onrustig is, negeer je hem volkomen!

Je mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de hond zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Ook kun je beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt hij toch aandacht van je en dat is precies waar hij om vraagt.

Zodra de hond stil is, ook al is het maar even, ga je op dat moment naar hem toe.

Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de hond direkt gewoon zijn eigen gang gaan; het is niet de bedoeling dat je door je gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd. 

Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl je thuis bent, neem je de laatste stap.
Als je (eerst voor korte tijd) weggaat, sluit de hond op in de bench. Geef hem de eerste keer weer een kluif of kong.

Misschien denkt je, als je dit verhaal gelezen heeft, dat een goede bench-training soms erg veel tijd en moeite zal kosten.

In de meeste gevallen kun je de omschreven stappen echter al binnen één tot twee weken allemaal nemen.

Wel is het belangrijk dat je de hond echt stap voor stap aan de bench laat wennen en dat je daar zoveel tijd voor neemt als bij de hond nodig is. Het resultaat moet namelijk zijn, dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet.

Je mag de hond daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen (want dan wordt het juist een vervelende plek)!
Als je kinderen heeft zult je erop moeten letten dat zij de hond als deze in zijn bench ligt ook nooit storen of lastigvallen.
De bench moet juist een plek zijn waar de hond zich rustig terug kan trekken.
Zoals inmiddels wel duidelijk is geworden kan een bench voor vele doeleinde een goede en hondvriendelijke oplossing zijn.

 

Het "Hier" commando

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat een hond die zijn baas als leider accepteert, automatisch goed zal willen gehoorzamen.

Deze veronderstelling berust niet geheel op waarheid!
Het opvolgen van commando's is voor een hond onnatuurlijk gedrag (honden onderling geven elkaar natuurlijk nooit commando's)!

Of de hond wel of niet gehoor geeft aan een commando, zegt veel meer over hoe de hond dit commando heeft aangeleerd dan dat het iets zegt over of hij je als zijn leider erkent.
De omgekeerde veronderstelling, namelijk dat de hond je kennelijk niet als leider accepteert wanneer hij ongehoorzaam is, is dus ook niet per definitie juist.

Het kan zo zijn dat de hond je wel als ranghoger ziet, maar dat hij de betekenis van een bepaald commando nooit goed geleerd heeft.
Of misschien heeft hij geleerd dat niet gehoorzamen meer belonend is dan wel gehoorzamen.

Het kán wel zo zijn dat het feit dat de hond je niet als zijn leider wil accepteren de oorzaak is van ongehoorzaamheid, maar dat hoeft dus niet in alle gevallen zo te zijn.
Om te kunnen begrijpen waarom een hond (soms) ongehoorzaam is, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe een hond leert.

Een hond leert door te ervaren wat de directe gevolgen zijn van een gebeurtenis of van zijn eigen gedrag.
Wanneer het directe gevolg van zijn gedrag voor de hond positief is, dan leert hij zich dit gedrag aan (m.a.w.: de hond zal het gedrag steeds gaan herhalen omdat dat gedrag hem iets positiefs oplevert).

Het toepassen van deze regel is de basis voor het laten gehoorzamen van de hond. Je zult ervoor moeten zorgen dat het (gehoorzame) gedrag dat je van de hond wilt zien voor de hond zó belonend is dat hij dit telkens gaat herhalen. 

Gek genoeg wordt door veel bazen het commando HIER niet echt in getraind. Veel bazen lijken in de veronderstelling dat een hond vanzelf wel weet dat hij moet komen als hij wordt geroepen.
Vaak werkt dit bij een puppy ook nog wel; een pup is vaak nog wat onzeker en daarom geneigd om erg aan het baasje te 'hangen'.

Daarom maakt het ook nog niet uit wat het baasje roept.
Vriendelijk klinkende woorden zijn meestal genoeg om een jonge pup snel naar de baas te laten komen. Het is echter verkeerd om hieruit te concluderen dat de pup het commando HIER begrepen zou hebben. Als de pup wat zelfstandiger is geworden 'luistert' hij dan ook niet meer. 

Veel hondenbazen straffen bij het trainen van het commando HIER op het verkeerde moment. Bijvoorbeeld: je loopt met de hond in het park. De hond is los en speelt met een andere hond. Je wilt naar huis en roept de hond dus HIER.
De hond luistert niet dus roept je wat harder.

De hond speelt onverstoorbaar door.
Na verloop van tijd en een heleboel ergernis komt de hond uiteindelijk tergend langzaam naar je toe.
Je wenst dit gedrag niet toe te staan en moppert dus op de hond. "Foei, voortaan kom je direct én snel!" De hond heeft nu geleerd dat niet luisteren naar het commando HIER veel succesvoller is dan wel luisteren.

Immers: niet naar de baas toe gaan betekent gewoon doorspelen en dus veel lol hebben en wel naar de baas toe gaan betekent op je kop krijgen en uit met de pret.
Het is wel duidelijk welk gedrag een volgende keer herhaald zal worden!

Het is dus heel belangrijk om een hond die naar je toe komt nooit te straffen maar altijd te belonen, zelfs al bent je eigenlijk nog zo boos. Veel hondenbazen "straffen" hun hond onbedoeld en onbewust voor het luisteren naar HIER.

Wanneer het HIER-komen van uw hond altijd laat volgen door het aanlijnen van de hond en/of het beëindigen van de wandeling / terugkeren naar huis, dan leert je de hond onbedoeld en onbewust dat luisteren naar je HIER-commando voor de hond (overwegend) onprettige gevolgen heeft. Wen je aan om de hond tijdens een wandeling regelmatig HIER te roepen, hem uitgebreid (het liefst met iets lekkers als de hond daar gevoelig voor is) te belonen voor het komen en hem direct daarna weer "VRIJ" te geven.

Lijn de hond niet altijd op dezelfde plaats weer aan maar wissel dit moment / deze plaats af, zodat voor de hond niet voorspelbaar is of HIER-komen betekent "lekkers halen en weer verder spelen" of "lekkers halen en aangelijnd worden".

Veel hondenbazen gebruiken het commando HIER zonder het opvolgen van het commando te kunnen afdwingen. Wanneer de hond het commando HIER in gemakkelijke situaties nog niet in 100% van de gevallen onmiddellijk opvolgt, moet je dit commando niet gebruiken wanneer de hond los en/of afgeleid is. Zeker niet in een situatie waarin je van te voren wel kunt raden dat de hond niet zal komen. Eerst zal de hond het gedrag "naar je toe komen op het commando HIER" stapje voor stapje moeten leren, in steeds moeilijker situaties. 

Het kost veel tijd en geduld om uiteindelijk zover te komen dat de hond ook onder de meest moeilijke omstandigheden komt als je hem roept, maar het is mogelijk!

In een situatie waarin je geen controle heeft over de hond, moet je in de aanleerfase dus nooit het commando HIER gebruiken (tenzij je zeker weet dat de hond direct naar je zal luisteren).

Zou je wel HIER roepen en de hond komt niet, dan leert je de hond dat het commando kennelijk niet persé gevolgd hoeft te worden door het komen naar de baas toe. Je roept immers HIER en de hond speelt gewoon door!Je kunt in zo'n situatie beter alleen maar fluiten, de naam van de hond roepen, weglopen in de hoop dat de hond je achterna komt, of je mengen in het spel en de hond rustig aanlijnen.

Eenmaal aangelijnd kunt je de hond eventueel alsnog het commando HIER geven, want nu heb je de controle om het opvolgen van het commando af te dwingen (maar zonder te corrigeren, HIER-komen moet immers leuk zijn!).

Leer de hond op deze manier dat het commando HIER altijd gevolgd wordt door naar de baas te komen, en dat komen rijkelijk beloond wordt.