De Vrolijke Viervoeters!

Voeding.

Een hond is een vleeseter, dus waarom al die leuke gekleurde brokjes die op groenten ed moeten lijken? Sterker nog het zijn niet eens groenten, maar vaak granen. En daar kan een vleeseter nou net helemaal niets mee doen.

Maar het vult wel lekker......en het kost niets....tenminste dat denken de fabriekanten. 
Jammer genoeg komt deze "vulling"er ook weer net zo makkelijk aan de achterkant eruit. 

Behalve dat het zonde is van de granen en het dure geld wat je er voor moet betalen is het ook nog eens erg ongezond voor je hond.

Zelf voeren wij onze honden vlees, vers rauw vlees wel te verstaan, niet te verwarren met blikvoer waar vaak maar een heel klein percentage vlees in zit. Net als in brokken dus.

Onze honden en de honden van vrienden die inmiddels ook over zijn gestapt, doen het geweldig.

Ze zitten duidelijk beter in hun vel, de vacht is gezond en met veel minder iritaties. De tanden zijn tantsteenvrij en de ontlasting is hard en weinig. En weinig ontlasting betekend weinig afvalstoffen/reststoffen in het voer. 
Naast dit positive vonden de honden het ook nog eens erg lekker.

Kijk maar eens op het blik of zak bij de ingrediënten. Daar staat (als het vermeld is) precies hoeveel procent vlees is.

Hieronder een overzicht van de voors en tegens!

 Brok & BlikRauw vlees
Darmflora Niet optimaal, doordat de voeding steriel is. Sommige brokken bevatten wel probiotica, maar dat is minder goed dan rauw vlees. Rauw vlees bevat de nodige bacterien voor een gezonde darmflora. Dit is bevorderlijk voor de algehele weerstand.
Parasieten en ziektekiemen Parasieten zoals wormen en ziektekiemen zoals van salmonella overleven makkelijk. Door rauw vlees wordt het maagzuur zo zuur dat parasieten en ziektekiemen die via voedsel binnenkomen minder kans hebben.
Gebit Risico op tandsteen, doordat het zetmeel in de brok en slechte blikvoeding achterblijft op de tanden. Zeker bij blikvoer een groot risico op tandsteen. Wanneer er geen graan in de voeding zit is er minder kans op tandsteen, zeker wanneer hele vleesbotten worden gevoerd.
Anaalklieren Verhoogd risico op anaalklierproblemen, doordat de ontlasting te slap is om de anaalklieren te legen. Weinig risico op anaalklier-problemen bij een goed menu. Doordat de ontlasting stevig is, worden de anaalklieren uitgedrukt.
Vieze geurtjes Risico op vieze geurtjes, doordat verhit voer en verkeerde ingredienten zorgen voor afvalstoffen. Ontgifting via huid en  andere organen zorgen voor bv stinkende vacht en winderigheid. Minder risico op vieze geurtjes, doordat er minder afvalstoffen zijn. Maar ook gezonde honden laten wel eens een windje.
Vacht Door de afvalstoffen die ontstaan bij het eten van blikvoer of brok, kan de vacht wat dof worden of overmatige rui ontstaan. Velen merken dat de vacht bij de overstap naar een compleet rauw menu mooier wordt.
Ontlasting Omdat er een groot gedeelte niet wordt verteerd en doordat het niet een natuurlijke samenstelling is, worden de drollen vaak groot en slap. Er is minder ontlasting, en deze is opraapbaar (bij een goed menu). Ook wordt er meestal minder vaak gepoept.
Pup en groeien Verhoogde kans op groeipijnen en botproblemen door onnatuurlijke calciumbron. Verlaagd risico op groeipijnen, door gebruik van natuurlijke calciumbron (bot). Let op, sommige kvv-merken gebruiken een onnatuurlijke calciumbron.
Moeite Weinig: brok/blik uitzoeken, kopen en elke dag twee keer voeren. Bij kvv weinig: merk(en) uitzoeken, kopen en elke dag vlees ontdooien en 1 of 2 keer per dag voeren. Bij zelf samenstelling meer werk: inlezen, menu opstellen, leveranciers zoeken, portioneren en elke dag vlees ontdooien en voeren.
Kosten per dag ongeveer
(hond 10 kg)
Dure brok (Royal Canin): 90 ct
‘Goede’ brok (Orijen): 49 ct
Goedkope brok (Naturis): 25 ct
Goedkope kvv (Lotgering/Herby): 26 ct
Biologische kvv (Darf): 65 ct
Zelf samenstellen: ± 30 ct – 60 ct
Voedselallergie Komt relatief vaak voor. Voedselallergie is lastig op te lossen met brokvoeding. Komt ook af en toe voor, vaak goed op te lossen met eliminatiedieet.
Organen Door de verhitting, de vele koolhydraten (brok) en de synthetische toevoegingen worden de organen meer belast. Zo moeten er enzymen aangemaakt worden voor de vertering van koolhydraten en de ontgiftingsorganen moeten heel hard werken om de afvalstoffen af te voeren. Organen worden minimaal belast door een natuurlijke voeding. Het minst belastend voor de organen is een voeding zonder granen, zonder synthetische toevoegingen (synthetische vitamines en mineralen) en biologische organen (in ieder geval lever en nier)